RIVM: ‘Griepepidemie officieel uitgebroken in Nederland’

Aan het begin van dit jaar werd een groot deel van de Nederlanders gevloerd door de griep tijdens de griepepidemie die veel langer duurde dan gemiddeld. Het lijkt er niet op dat dit jaar (en daarmee ook het begin van 2019) wordt overgeslagen door de epidemie. De griepepidemie is officieel van start gegaan, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wel spreekt de RIVM van een aarzelende start.

Griepepidemie
51 van de 100.000 mensen zijn in de afgelopen weken gevloerd door de griep of kampen met griepachtige verschijnselen. Dit aantal is genoeg om te kunnen spreken van een griepepidemie, iets wat niet ongebruikelijk is in de winter. Peilstations van Nivel Zorgregistraties meldden op 10 december dat 63 mensen per 100.000 inwoners de griep hadden.

Duur
Wie de griep krijgt, heeft vaak één week tot drie weken nodig om hier weer bovenop te komen. Normaliter duurt een griepepidemie gemiddeld negen weken, maar vorig jaar duurde de epidemie met achttien weken twee keer zo lang als gemiddeld. Op het hoogtepunt bleken 165 van de 100.000 mensen de griep te hebben of last te hebben van griepachtige klachten.

Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, zo luidt een gezegde. Het voorkomen van de griep is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het ‘echte griepvirus’ (influenzavirus) en andere virussen die dezelfde klachten kunnen veroorzaken zijn erg besmettelijk en verspreiden zich via de lucht. Het RIVM meldt op de website dat het lastig is om te voorkomen dat je ermee in aanraking komt. Het advies: nies in een zakdoek of in je arm, raak je neus en mond zo min mogelijk aan en was je handen regelmatig. Op deze manier wordt het virus minder snel verspreid.